luni, martie 05, 2007

Cu şi despre scriitori (ne)canonici

Efectul de lectura-Efectul de spectacol

Vasile Alecsandri este un scriitor care face parte din tipologia oamenilor "inceputului de drum",fiind considerat "parintele"nuvelei romanesti. Dramaturgia lui Vasile Alecsandri este apreciata fiind pusa in scena de nenumarati actori de succes care apreciaza opera scriitorului,dand viata personajelor conturate de acesta.
In ultima vreme se considera ca tinerii nu mai citesc si nu mai sunt interesati de cultura.
Îmi pare bine că am avut ocazia să dovedim că nu ne încadram in aceasta tipologie.Am arătat acest lucru prin prezenţa noastra semnificativă la o piesa de teatru sub regizarea lui Ovidiu Lazar care pune în sceană personajele o parte din personajele lui Vasile Alexandri,care au fost reprezentate toate de acelaşi mare actor:Petrică Cibotaru.Am fost cu adevărat impresionaţi de rapiditatea cu care actorul se transforma din Chirita în Clevetici Ultrademagogul,Barbu Lautaru,Sandu Napoila,etc.
Piesa de teatru a fost urmata de o dezbatere,la care invitatii de onoare au fost Ovidiu lazar si Petrica Ciubotaru.La dezbatere am discutat problema elevilor care nu mai sunt interesati de cultura.
Majoritatea oamenilor prezenti la piesa de teatru erau adolescenti.Acest lucru este imbucurator,banuiesc,pentru actori,pentru ca astfel este dovedit faptul ca generatia noastra nu este una pierduta,asa cum se crede.
In momentul in care mergi la o piesa de teatru,mergi pentru ca ai citit varianta scrisa,din obligatie,din curiozitate,sau pur si simplu pentru ca vrei sa schimbi ceva.
O piesa de teatru iti da posibilitate sa "privesti" pur si simplu o carte.Ai ocazia sa faci cunostinta cu personajele si decorul cartii.Cateodata poti fi dezamagit,deoarece piesa de teatru nu coincide cu ceea ce ti-ai imaginat in momentul in care ai citit cartea.Pentru ca spectacolul de teatru sa fie cat mai asemanator cu cartea trebuie ca actorii si regizorul sa fie foarte bine pregatiti,incercand sa surprinda cele mai importante momente din carte,pentru ca nu pot fi expuse toate dtaliile din cauza timpului care este destul de scurt.
In concluzie,piesa de teatru reprezinta completarea cartii,si sunt de parere ca impreuna formeaza un tot unitar.

2 comentarii:

ales121212 spunea...

Completeaza in dreapta Dashboard-ul cu imagini sugestive.

ales121212 spunea...

Renunta la prepozitia "la" din titlul blogului